Wibe Laddersin menestystarina kertoo kekseliäistä ihmisistä, jotka ovat jättäneet jälkensä yritykseen vuosien varrella. Ihmisillä oli tapana sanoa, että Wibe Laddersin työntekijät ovat melkoisia neroja. Nykyään käytetty termi on innovaatiokeskeinen. Juuri sellaisia me olemme.
Wibe Laddersin tarinan päähenkilöt ovat tekninen suunnittelija ja rahoittaja. Näillä kahdella miehellä on erilaiset taidot, mutta yhteinen kiinnostus teräkseen.
Anders Wikstrand syntyi Vika-nimisessä kylässä lähellä Moran kaupunkia vuonna 1872. Hän oli pienestä pitäen kiinnostunut insinöörityöstä, ja hänellä sanottiin olevan luonnostaan silmää tekniselle suunnittelulle. Hän oli myös erittäin kiinnostunut liiketoiminnasta. 14-vuotiaana hän aloitti työskentelyn myymälässä Morassa, ja 16-vuotiaana hän suuntasi Tukholmaan. Hän viipyi pääkaupungissa muutaman vuoden, mutta ennen vuosisadan vaihtumista palasi Moraan, jossa hän perusti sekatavaraliikkeen veljensä kanssa. Anders tähtäsi kuitenkin korkeammalle. Myymälätyön ohella hän aloitti bisneksen metsätiloilla ja pian sen jälkeen alkoi kehittää koneita ja laitteita, jotka voisivat jollain tavalla helpottaa vaativia tehtäviä.
Anders Wikstrand toimi Wibe Laddersin toimitusjohtajana toimintamme alusta vuoteen 1954 asti. Hän oli tuolloin 82-vuotias, ja hänen seuraajakseen tuli hänen poikansa Torsten.
Victor Berg oli 15-vuotias, kun hän saapui Moraan vuonna 1886. Hän aloitti työt metsäyhtiö Korsnäsbolagetissa toimistoapulaisena. Victor oli ahkera nuori mies, joka teki työnsä hyvin, ja ajan myötä hänelle uskottiin yhä enemmän vastuuta. Lopulta hänen appensa Schollin siirsi hänen vastuulleen Korsnäsbolagetin Moran alueen johtamisen.
Victor rahoitti Wibe Laddersin perustamisen, minkä jälkeen hänen pääasiallinen osuutensa Wibe Laddersista liittyi talouteen, mutta hän oli myös hallituksen puheenjohtaja. Victor toimi yrityksessä 13 vuoden ajan elämänsä loppuun asti, jolloin hänen seuraajakseen tuli hänen poikansa Per-Erik.
Wibe Laddersin tarina alkaa jo muutama vuosi ennen yrityksen perustamista. Silloin sai alkunsa ideaketju, joka johti lopulta terästikkaiden syntymiseen. Alussa oli marjapoimuri ja kahva. Aloitetaan siis alusta.
Jo kauan ennen Wibe Laddersin perustamista keksijä Anders Wikstrand oli kehittänyt useita teräksestä valmistettuja tuotteita. Niihin lukeutuivat suosittu marjapoimuri, metsätöitä helpottava kannonnostokone ja Autotractor-nimellä tunnettu laite, joka auttoi ihmisiä saamaan autonsa pois ojasta.
Autotractor syntyi autoilun suosion lisääntymisen myötä. Yhä useammat omistivat auton, ja kun naapuri pyysi Wikstrandilta työkaluja lainaan auton vetämiseksi pois ojasta, Anders sai idean kehittää kannonnostokoneestaan uusi versio juuri tätä tarkoitusta varten. Lopputuloksena syntyi Autotractor.
1920-luvun lopulla Wikstrand aloitti terästikkaiden suunnittelun. Wibe Laddersin kuulujen tikkaiden siemen lähti versomaan Autotractor-laitteen kahvasta. Syynä oli se, että kahva oli valmistettu pyöreästä teräsputkesta. Wikstrand oli huomannut, että kahva vääntyi pelastettavan auton vastuksen kasvaessa liian suureksi, joten hän vaihtoi pyöreät putket soikeisiin. Tällaisen kahvan taivutuskestävyys oli parempi.
Se oli itse asiassa niin hyvä, että Wikstrand sai pian idean soikean teräsputken käyttämisestä tikkaiden sivuprofiileissa. Pian kävi kuitenkin selväksi, että pienoja oli mahdotonta kiinnittää riittävän hyvin soikeisiin putkiin. Ratkaisu oli putkien puristaminen kuusikulmaiseen muotoon. Näin saatiin aikaan ihanteelliset kiinnityspisteet pienoille, koska ne voitiin asentaa tasaisiin pintoihin. Kaiken lisäksi tasaisuudestaan ja keveydestään huolimatta putki kesti vieläkin paremmin taipumista. Näin syntyi kuusikulmainen Wibe Ladder -profiili.
Wibe Laddersin vuosien varrella kehittämien tuotteiden tutkiminen on kuin aikamatka. Monet 1900-luvun puolivälissä lanseeratuista tuotteista ovat saaneet innoituksensa maailman tapahtumista.
Vuonna 1930 alettiin valmistaa kuusikulmaisiin putkiin perustuvia terästikkaita. Tämä keksintö toisi yritykselle suurta menestystä. Seuraavina vuosina valikoimaa laajennettiin telineillä ja jopa 18 metrin korkeuteen ulottuvilla tikkailla, jotka oli usein varustettu pyörillä kuljettamisen helpottamiseksi. Taso- ja pelastustikkaat tulivat myös osaksi valikoimaa. Ajat olivat kuitenkin vaikeita, ja yrityksessä kehitettiin ja valmistettiin mitä tahansa mikä kävi kaupaksi, kuten silityslautoja.
1940-luvulla Wibe Laddersin valikoima sai selvästi vaikutteita suuresta maailmasta. Yritys aloitti esimerkiksi autojen kattotelineiden valmistuksen, mikä helpotti puukaasun ja hiilisäkkien kuljettamista. Toisen maailmansodan jälkeen tarjoutui erinomaiset mahdollisuudet tuotannon laajentamiseen. Ruotsi oli selviytynyt sodasta vähäisin vahingoin ja pystyi nopeasti toimittamaan tavaraa sodanjälkeiseen Eurooppaan.
Wibe Ladders esimerkiksi huomasi mahdollisuuden valmistaa lentokoneportaita, kun reittilennot olivat jälleen alkaneet. Näitä portaita valmistettiin Ruotsissa, mutta myös Alankomaissa ja Etelä-Afrikassa. Investointimahdollisuuksia avautui useille muillekin tuotantoalueille.
Vuonna 1948 tulivat alumiinitikkaat. Nämä kevytmetallitikkaat myivät aluksi paljon huonommin kuin teräsputkitikkaat, mutta vuosien mittaan ne valloittivat tikasmarkkinat.
1950-luvun alkupuolella lanseerattiin kaapelitikkaat sähkökaapeleiden hallintaan ja myöhemmin myös kumiputkien ja muoviletkujen käsittelyyn. Näihin aikoihin löytyi myös uusi alue: mastot.
1950-luvun loppuun mennessä Wibe Ladders oli brändi, joka yhdistettiin televisioon ja moderniin viestintätekniikkaan. Vuonna 1958 yritys voitti suuren TV-mastotilauksen television läpimurron seurauksena. Jo sitä ennen Wibe Ladders oli valmistanut mastoja ja radioantenneja asevoimille.
Wibe Laddersin panostus mastoihin oli menestys, ja tuotteita valmistettiin sekä Ruotsin markkinoille että vientiin.
Vasta 1980-luvulla Wibe Ladders alkoi keskittyä yksinomaan tikkaisiin ja telineisiin. 1980- ja 90-luvuilla Wibe Ladders osti useita yrityksiä, mukaan lukien NorBasin ja Vikingstepin. Thorsman Groupin omistuksessa tikastuotanto siirrettiin vuonna 1996 Bodaforsista Nässjöön, jonne perustettiin uusi varasto. Valikoima laajeni myös pelastustikkaisiin Ruotsin palo- ja pelastuspalveluille.
Katsotaanpa tarkemmin joitain tuotteita, joita olemme valmistaneet vuosien varrella.
MARJAPOIMURI (1910-luku). Anders Wikstrand sai ensimmäisen patenttinsa suunnittelemalleen marjapoimurille 1910-luvulla. Siinä oli uusi toiminto: läppä, joka piti marjat poimurin sisällä. Marjapoimuri osoittautui valtavaksi menestykseksi, ja vuoteen 1915 mennessä niitä oli valmistettu yli 30 000 kappaletta.
EXTRACTOR (1920-luku) Anders Wikstrand oli sitä mieltä, että mekaaniset kantoraivaajat olivat aivan liian kömpelöitä. Ne painoivat 500 kiloa ja työhön vaadittiin sekä mies että hevonen. Hänen ratkaisunsa oli kehittää yksinkertaisempi, kevyempi versio, joka painoi vain 102 kiloa. Keksintö sai nimekseen Extractor, ja siitä tuli menestys. Itse asiassa se oli Wikstrandin suosituin tuote 1920-luvulla.
AUTOTRACTOR (1930-luku) Anders Wikstrandille mikään ei ollut mahdotonta. Eräänä päivänä naapuri tuli lainaamaan työkaluja vetääkseen autonsa ojasta. Wikstrand lainasi miehelle pienemmän version Extractor-laitteestaan, jonka avulla naapuri sai kätevästi pelastettua autonsa. Tämä sai Anders Wikstrandin miettimään tuotteen kehittämistä nimenomaan tähän tarkoitukseen. Lopputuloksena kantoraivaajan pohjalta kehittyi Autotractor-laite, joka oli ihanteellinen raskaiden esineiden, kuten autojen, pelastamiseen. Autotractor-laitetta käytettiin myös pikaveneiden ja muiden pienten veneiden vetämiseen rantaan.
LENTOKONEPORTAAT (1940-luku) Toisen maailmansodan jälkeen Wibe Laddersillä oli mahdollisuus valmistaa lentokoneportaita matkustajille, kun reittilennot olivat taas käynnistyneet. Seuraavien vuosien aikana Wibe Ladders valmisti portaita lentokoneisiin Ruotsin lisäksi myös Hollannissa ja Etelä-Afrikassa.
WILETT-TUOLI (1950-luku). Wilett oli ensimmäinen Ruotsissa valmistettu kevyestä metallista valmistettu taitettava retkeilytuoli.
Wibe Ladders on osa Hultafors Groupia, samoin kuin seuraavat tuotemerkit:
Jos haluat lisätietoja tuotemerkeistä, ota yhteyttä.