Tyyppihyväksyntä

Jos mietit, ovatko jotkin tikkaistamme tai telineistämme hyväksytty, lyhyt vastaus on kyllä. Jos haluat tarkistaa, onko tuote tyyppihyväksytty, voit etsiä RISE-symbolia tuote-etiketeistämme tai verkkokaupan tuotesivuilta.

Hieman pidempi vastaus on, että kaikki valikoimamme siirrettävät tikkaat, pukit, porrasjakkarat, telineet ja työtasot ovat tyyppihyväksyttyjä. Julkisivuun ja kattoon kiinteästi asennettaviin tuotteisiin sovelletaan hieman erilaisia sääntöjä. On myös muita tuotteita – kuten alumiinilaatikoita – joille ei ole olemassa hyväksyntää, mutta joita voidaan myydä ja käyttää ilman sitä. Jäljempää voit lukea lisää eri tuotekategorioista ja standardeista.

Joskus standardeja muutetaan ja päivitetään, mutta siitä ei tarvitse huolehtia. Vain sillä on merkitystä, että tuote on hyväksytty ostohetkellä. Sinulla on oikeus jatkaa sen käyttöä, vaikka se ei vastaisi uusimman standardin vaatimuksia.

Mitä tyyppihyväksynnät, standardit ja sertifikaatit ovat?

Ennen kuin voimme aloittaa tikkaiden tai telineiden myynnin, niiden on oltava tyyppihyväksyttyjä. Tätä varten ne lähetetään testauslaitokseen, joka testaa ja arvioi, täyttävätkö ne asianmukaisten standardien vaatimukset. Jos tuotteet läpäisevät testit, niitä kutsutaan tyyppihyväksytyiksi. Kaikki tuotteemme ovat RISE:n (Research Institutes of Sweden) testaamia.

Tuotestandardi on asiakirja, joka sisältää tiedot siitä, kuinka tuote tulee suunnitella ja miten ne tulee testata. Esimerkiksi tikkaille tapauksessa on olemassa eurooppalainen standardi EN 131. Siinä esimerkiksi kerrotaan, että kahden pienan välisen etäisyyden tulisi olla enintään 300 mm ja että tikkaiden tason tulisi kestää tietty kilomäärä rikkoutumatta. Tämäntyyppisten standardien noudattaminen ei ole pakollista, mutta useimmissa maissa on lakeja, joiden mukaan tikkaiden ja rakennustelineiden on oltava standardin mukaan tyyppihyväksyttyjä, jotta niitä voidaan myydä ja käyttää.

Kun tuote on testattu ja hyväksytty, RISE myöntää sertifikaatin, eli asiakirjan, jossa luetellaan kaikki tyyppihyväksytyt tuotteemme. Sertifikaatista näet myös tarkalleen minkä standardin mukaan tuote on hyväksytty (tuote voidaan esimerkiksi hyväksyä sekä eurooppalaisen että ruotsalaisen standardin mukaan). Helpoin tapa selvittää, ovatko tikkaat hyväksytty, on katsoa niiden etikettiä tai sivustollamme olevia tuotesivuja. Voit olla rauhallisin mielin: kaikki tuotteemme, jotka kuuluvat standardin piiriin ja jotka voidaan hyväksyä, ovat tyyppihyväksyttyjä.