Tuotestandardi on asiakirja, joka sisältää tiedot siitä, kuinka tuote tulee suunnitella ja miten ne tulee testata. Erityyppisille tuotteille on tietenkin erilaisia standardeja. Alta voit lukea standardeista, jotka koskevat valikoimamme tuotteita. Periaatteessa standardi on vapaaehtoinen, mutta monissa tapauksissa se muuttuu pakolliseksi, kun siihen viitataan laissa.
Tikkaiden suunnittelua säätelee eurooppalainen standardi EN 131. Siinä määritellään ensisijaisesti se, kuinka tikkaat tulee mitoittaa ja miten ne tulee testata. Eurooppalainen standardi ei kuitenkaan ole lakisääteinen vaatimus kaikissa Euroopan maissa. Ruotsalaisena valmistajana noudatamme eurooppalaisen standardin lisäksi myös ruotsalaista standardia SS 2091, jossa on tietyissä tapauksissa hieman tiukemmat vaatimukset.
Sertifikaatit osoittavat, mitkä tikkaat täyttävät mitkä osat ja versiot eri standardeista.
Työtasojen suunnittelua ohjaa eurooppalaisen tikasstandardin suhteellisen uusi alakohta, EN 131-7.
Rakennustelineiden suunnittelua, testausta ja jossain määrin myös käyttöä säätelee eurooppalainen standardi EN 1004-1.
Saamme toisinaan kysymyksiä siitä, voidaanko tikkaat CE-merkitä. Vastaus on, että tikkaita ei voi varustaa CE-merkillä. Vain tuoteryhmät, joille on eurooppalaisella tasolla harmonisoitu standardi, voivat olla CE-merkittyjä ja tikkaat eivät kuulu tällaiseen tuoteryhmään. Katolle kiinteästi asennettavat tikkaat voivat kuitenkin olla CE-merkittyjä.
Valikoimastamme löydät tikkaat, jotka on tarkoitettu asennettavaksi kiinteästi seinille ja katoille. Ne eivät kuulu samojen määräysten piiriin kuin muut tikkaamme.
Lue lisää julkisivuihin ja kattoihin kiinteästi asennettavista tikkaista.
Valikoimassamme on muutamia tuotteita, jotka eivät kuulu minkään standardin tai erityisen sääntelyn piiriin, joten niitä ei ole mahdollista sertifioida. Näitä tuotteita ovat esimerkiksi alumiinilaatikot, kipsilevypukit, linjarit, säädettävä pukki 6000 ja laituritikkaat. Näiden tuotteiden myynnissä ja käytössä ei kuitenkaan ole ongelmia. Olemassa ei yksinkertaisesti ole standardia, joka säätelisi niiden suunnittelua.
Palo- ja pelastuspalveluissa vaaditaan todella raskaaseen käyttöön suunniteltuja tikkaita, joiden on muun muassa oltava hyväksytty enemmän kuin yhdelle käyttäjälle kerrallaan. Tätä tikasvalikoimaa kutsutaan nimellä NOR-BAS, ja se on hyväksytty tämäntyyppisten tuotteiden oman SS-EN 1147 -standardin mukaisesti.
Bra Arbetsmiljöval on Ruotsin kansallisen rakentajien turvallisuusryhmän kehittämä merkki turvallisille tikkaille. Se ei ole lakisääteinen standardi vaan alan aloite, jota jotkut rakennusalan yritykset vaativat työntekijöitään ja alihankkijoitaan noudattamaan.
Wibe Ladders on osa Hultafors Groupia, samoin kuin seuraavat tuotemerkit:
Jos haluat lisätietoja tuotemerkeistä, ota yhteyttä.