Työni korkeuksissa: Anders Högberg

Anders Högberg on työskennellyt rakennushitsaajana 16 vuoden ajan. Kun tapaamme hänet, hän on asentamassa teräsrakenteita suureen rakenteilla olevaan taloon Göteborgin lähellä Ruotsissa. Työtä tehdään jopa 30 metrin korkeudessa, jolloin turvallisuus on aina etusijalla.

Työni korkeuksissa – Anders HögbergTyöni korkeuksissa – Anders Högberg

"Työskentelimme 70–80 metrin korkeudessa turvavaljaissa roikkuen. Voin kertoa, että näköala oli upea!"

”Vietän kaksi kolmasosaa työajastani korkealla ja työskentelen aina yhdessä muiden kanssa. Jotta työ olisi mahdollisimman turvallista, pyrin välttämään stressaamista ja käyn mielessäni kaikki työvaiheet läpi. Niin oman kuin toisten loukkaantumisen ehkäisemiseksi mietin aina, mitä seurauksia esimerkiksi kaltevalla alustalla voi olla.

Anders ei pidä korkealla työskentelyä vaikeana, mutta myöntää, että nostojen ja siirtymien suunnitteluun rakennuskohteessa menee hieman enemmän aikaa. Korkean paikan kammo ei ole enää ongelma, mutta se oli haaste alussa.

”No, aluksi korkealla työskentely oli hieman vaikeaa, mutta jatkuvan altistuksen myötä pelko helpotti ajan myötä. Ketään ei tietenkään pakoteta työskentelemään korkealla, jos hän ei tunne oloaan mukavaksi.”

"Hyvät turvakengät ovat erittäin tärkeät. Ne eivät saa olla liukkaat ja niiden on istuttava hyvin ja tuettava jalkaa."

Jotta työn suorittaminen olisi mahdollisimman turvallista, vain hyväksyttyjä telineitä ja välineitä käytetään. Turvavaljaat ja kypärä ovat aina käden ulottuvilla, minkä lisäksi kaikilla on kollegan auttamiseen tarvittavat välineet. Andersin ei ole vielä tarvinnut käyttää välineitä itsensä tai jonkun muun auttamiseen. Oikeiden turvavarusteiden lisäksi Anders korostaa hyvien työvaatteiden ja kenkien merkitystä.

”Hyvät turvakengät ovat erittäin tärkeät. Ne eivät saa olla liukkaat ja niiden on istuttava hyvin ja tuettava jalkaa. Myös hyvät käsineet ovat tärkeitä. Niillä saa hyvän otteen, mutta myös siksi, että ne ovat mukavia käyttää.”

Yksi Andersin vahvimmista työhön liittyvistä muistoistaan on viime vuodelta, jolloin hän työskenteli kollegoidensa kanssa korkean rakennuksen katolla Göteborgin esikaupunkialueella.

”Työskentelimme 70–80 metrin korkeudessa turvavaljaissa roikkuen. Voin kertoa, että näköala oli upea!”